Välj rätt valla

Standard

1099542-skies

När det kommer till skidåkning finns det många saker att hålla reda på. Förutom att det finns många sätt att åka skidor på, finns det dessutom massor av olika tillbehör och vallor att välja bland. Valla använder du antingen för att ge skidorna mer glid eller ett bättre fäste. Ofta används olika sorters valla beroende på om du ska åka längdskidåkning eller utförsåkning.

Du behöver dessutom använda olika sorters valla beroende på vilken temperatur du ska åka i och vilken sorts backe det handlar om. Fästvalla är en bra produkt som du kan använda när du behöver få ett stadigare fäste vid frånskjut. Denna valla ska du placera på den del av skidan (spannet) som du vanligtvis inte har mot snön. Fästvalla finns att köpa på burk, som spray eller som tejp.

Placera vallan rätt

När du hittat den skidvalla som passar dina skidor bäst kommer du till en lite knivigare uppgift, nämligen själva vallningen. Att applicera valla är inte helt enkelt, men det finns bra knep för att lyckas ändå. Om du ska valla dina skidor inomhus är det bäst att skydda golvet genom att lägga ut tidningar eller liknande. Det enklaste är att köpa ett vallaställ. Då kan du lätt jobba in vallan. Beroende på om du använder fästvallatejp, lim eller spray varierar appliceringen lite. Vallan ska dock oftast smältas och då behöver du ett vallajärn. Det påminner lite om ett vanligt strykjärn, men går inte att ersättas av ett sådant. Vallajärnet håller den temperatur som du ställer in och du kan då enkelt göra skidan så varm du behöver för att vallan ska smälta. Genom att välja rätt glidvalla kan din skidåkning bli enklare och bättre. Fästvallan är också avgörande vid viss skidåkning eftersom du lättare får fäste när du skjuter ifrån varje steg.