Telemark

Standard

Telemark är en av de mer ovanliga stilarna i skidbacken. Skidorna kan ses som en mix av längdskidåkning (lös häl) och slalom (bredare skidor och hårda pjäxor) . Denna stil lanserades av Sondre Norheim redan på 1800-talet och namnet kommer från den ort som Norheim kommer ifrån d.v.s. den norska orten Telemark.

Sett till utrustningen liknar den främst slalom. Det är fullt möjligt att använda vanliga slalomskidor även om många föredrar något mjukare skida när de kör telemark än när de åker slalom. Däremot svänger man på ett helt annat sätt just på grund av att hälen är lös.

telemark

När man tävlar i Telemark finns även krav på åkaren som inte finns vid slalom. När åkaren exempelvis passerar en port måste foten (dalskidan) vara minst 30cm före den andra foten. Detta är även en regel som gäller efter att man hoppat i ett hopp. Vid hopp finns även krav på att man måste hoppa ett visst antal meter.

Kort sagt är det mer teknik vilket även är det som gör att de som tröttnat på klassisk slalom gärna testar på detta lite svårare sätt att ta sig ner för backen.