Första gången i backen?

Standard

Nu när vintern är i full sving är det dags att ge sig ut i backarna. Är det dock första gången man provar på utförsåkning är det bra att komma med några förberedande tips.

Några ord om utrustning

För att ha de bästa möjliga förutsättningar i backen gäller det att man anländer rätt utrustad. Kläderna kan vara det första man vill titta på. Vanliga vinterkläder kan ibland fungera, men det säkraste valet är helt klart att skaffa mer anpassade ytterkläder. Bäst är nästan alltid att följa trelagerprincipen för att kläderna ska kunna transportera bort fukt från huden, isolera för kylan och skydda mot väta och vind.

Skidor, stavar och pjäxor är ju också viktiga delar. Men dessa kan eventuellt finnas att hyra på plats om man är ute och bokar i god tid. På så sätt behöver man inte ligga ute med en massa pengar för både kläderna och skidutrustningen.

Första åket

Har man ingen erfarenhet av utförsåkning bör man alltid börja med att lära sig tekniken. Det är inte speciellt svårt att lära sig, men om man inte övar in den ordentligt kan man lätt göra ett eller annat misstag i farten. Och när det kommer till det första åket är det bäst att välja en av de lättare backarna där man får chans att testa tekniken i lite lägre hastigheter.

Backar är i regel färgmarkerade och de grönaste backarna är de enklaste. Dessa är lämpliga för nybörjare och småbarn. Känner man sig säker på sin sak kan man även testa en blå backe, som också är av den enklare varianten.  Väl i backen gäller det att inte bara fokusera på sig själv dock, utan även se till att man har koll på andra åkare i backen. Annars finns alltid risken att man krockar och gör sig illa.