Åk för att åka

Under vinterhalvåret är det många svenskar som tar tillfället och åker på skidsemester. Ett härligt sätt att njuta av den annars kalla och mörka årstiden. De svenska fjällen bjuder på fantastiskt natur och ett varierat utbud gällande skidåkningen. Under sport- och påskloven är det därför stora mängder som åker till Sälen, Åre, Funäsdalen m.m. för att njuta av vintersporten. Men det betyder inte att alla åker dit för att åka slalom – även om de flesta gör det.

Den vanligaste skidresan är att åka iväg en familj eller några vänner och hyra en stuga i närheten av en skidbacke. Antingen har man med sig utrustning själv eller så hyr man på plats. Att hyra har blivit allt vanligare då många bara åker slalom en vecka per år och det därför inte är ekonomiskt försvarbart att köpa utrustningen.

familj på skidsemester

En annan slags skidresa genomförs av de som åker till fjällen för att gå på tur. I likhet med fjällvandring så kommer man nära naturen och följer olika leder som inte sällan har grillplatser eller till och med små stugor på vägen.

En variant på fjällturen är att tolka bakom en snövessla. Dessa starka fordon kör upp på fjället med ett snöre bakom sig som skidåkarna kan hålla i. Fördelen är både att det är spännande att tolka och att man slipper åka uppför själv. Sedan är det bara att njuta av att sakta men säkert åka ner för fjället. Inte så att det ger en hög hastighet utan bara så att man får lite extra skjuts framåt när man sakta slingrar sig ner.